Бъди зелен


Всички ние всеки ден се изправяме пред важни решения, които трябва да вземем. Решения, които не търпят отлагане. Климатичните промени в световен мащаб изправиха съвременния свят пред най-важния проблем – съхраняването на Земята и човешкия живот.

Да бъдеш екологичен не е модно решение, а въпрос на отговорен избор. Нека споделим няколко полезни идеи как да бъдем „по-зелени“ в ежедневието си, които не само ще помогнат на околната среда, но ще ни донесат финансови, физически, и психически ползи.

СПУСКАЙ ЩОРИТЕ В ГОРЕЩИТЕ ЛЕТНИ ДНИ!

Спускането на завесите и щорите в горещите летни дни може да запази дома хладен и приятен, въпреки зноя навън. Който живее в къща, може да положи термоизолация на покрива си и да си осигури хем повече топлина през зимата, хем по-добра изолация от горещината през лятото.

ПЕСТИ ВОДА, ПЕСТИ ПАРИ!

Взимай си по-кратки душове, за да пестиш вода. Това ще намали сметките, както за вода, така и за отопление.

ПЕСТИ ГОРИВО, ПЕСТИ ПАРИ!

Отивай на разходка или на работа с велосипед. Това спестява от разходите за гориво и  паркиране, по-здравословно е и намалява риска от затлъстяване.

НЕ КУПУВАЙ БУТИЛИРАНА ВОДА!

Използвай филтър за пречистване на чешмяната вода, вместо да купуваш бутилирана вода. Бутилираната вода е не само по-скъпа, но тя генерира големи количества отпадъци от опаковки.

КУПУВАЙ ДРЕХИ РАЗУМНО!

Потърси в интернет нови или малко употребявани продукти втора употреба. Независимо дали току-що си се преместил или правиш ремонт, помисли за евтини или безплатни мебели, уреди, както и други предмети.

ВЗЕМИ ПОД НАЕМ, ВМЕСТО ДА КУПУВАШ!

Взимай си книги от библиотеки и филми от видеотеки, вместо да купуваш лични книги и филми. Това спестява пари, да не говорим за мастилото и хартиято, които отиват за отпечатването на нови книги.

ПАЗАРУВАЙ УМНО!

Носи дрехи, които не се нуждаят от химическо чистене. Това спестява пари и намалява употребата на токсични химикали.

РЕЦИКЛИРАЙ!

Рециклирай мобилния си телефон. Дари го или го рециклирай отговорно, когато му дойде времето. Електронните отпадъци съдържат живак и други токсини и са нарастващ проблем за околната среда.

НАПРАВИ СИ СОБСТВЕНИ ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ!

Mожеш да си направиш много ефективни, нетоксични почистващи продукти, когато имаш нужда от тях. Всичко, от което се нуждаеш, са няколко прости съставки като сода за хляб, оцет, лимон и сапун.

ЯЖ РАЗУМНО!

Ако ядеш месо, нека едно от храненията ти за седмица да е вегетарианско. Месото е скъпа храна. А когато добавиш и съпътстващите разходи за околната среда и здравето, става още по-скъпо.

НАМАЛИ РАЗХОДИТЕ ЗА ОТОПЛЕНИЕ И ОХЛАЖДАНЕ!

Настрой климатика с няколко градуса по-ниско през зимата и с няколко градуса по-високо през лятото, за да намалиш разходите за отопление и охлаждане.

ИЗПОЛЗВАЙ СУШИЛНЯТА САМО В КРАЕН СЛУЧАЙ!

Сушенето на простора е безплатно, щади дрехите и не замърсява околната среда. А и слънчевите лъчи са добър дезинфектант!

СЪБИРАЙ ДЪЖДОВНА ВОДА!

Не използвай ценна питейна вода за поливане на градината, събирай дъждовна. Не забравяй да проверяваш прогнозата за времето, преди да полееш градината – може би скоро ще завали.

ПЕСТИ ЕНЕРГИЯ!

Не оставяй коледните светлини включени през деня. Вместо това можеш да използваш таймер или просто да ги включваш само привечер. Ползвай новите LED и други коледни светлини с ниска консумация на енергия, те са вече достъпни и може да ги намериш навсякъде.

АЛТЕРНАТИВНИ КОЛЕДНИ ЕЛХИ

Живото дръвче за Коледа има неповторим аромат, но великолепните дървета в крайна сметка отиват в боклука след 2-3 седмици. Ако държиш на естествено коледно дърво, купи такова в саксия и след празниците го засади. Не използвай изкуствени пластмасови елхи. Използвай фантазията си и си направи коледно дърво от алтернативни естествени материали.

РЕЦИКЛИРАНИ ОПАКОВКИ ЗА ПОДАРЪЦИ

Може да опаковаш подаръците си с вестник или пъстри листа от стари списания, рециклирани пазарски торбички или кафява амбалажна хартия. Декорирай опаковката с рисунка или пожелания, а защо не и със свои собствени печати от картофи и други зеленчуци.

НЕЩО ЗА СВЕЩИТЕ

Свещите осигуряват топла светлина в тъмните зимни дни. Вместо да купуваш свещи от парафин, търси свещи, направени от пчелен восък, соев или растителен восък. Като бонус, пчелният восък има сладък изцяло естествен аромат, който ще ухае в дома ти, докато празнуваш!

НАМАЛИ ОТОПЛЕНИЕТО!

Ако понижиш температурата вкъщи само с един градус, можеш да избегнеш до 300 кг емисии въглероден диоксид годишно!

ПОСТАВИ ИЗОЛАЦИЯ НА ВРАТИТЕ И ПРОЗОРЦИТЕ!

Експертите смятат, че 10% от топлинните загуби у дома се дължат на лошо изолирани прозорци, а 11% - на неуплътнени врати. Изолирай вратите и прозорците си!

ИНВЕСТИРАЙ В ИНТЕЛИГЕНТЕН ТЕРМОСТАТ!

Помисли за инвестиция в интелигентен програмируем термостат. Той може автоматично да понижава температурата на дома ти с 10 до 15 градуса за около осем часа, когато спиш или не си вкъщи през деня.

ИЗПОЛЗВАЙ ПАЗАРСКА ЧАНТА ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА!

Кажи "не" на полиетиленовите торбички! Разграждането им трае от 15 до 1000 години!

НЕ ПРАХОСВАЙ ВОДА ЗА КАФЕ И ЧАЙ!

Кипвай само толкова вода, колкото ти е необходимa за чашата кафе или чай.

ОПИТАЙ СЕ ДА СЕ ОХЛАДИШ БЕЗ ПОМОЩТА НА КЛИМАТИК!

Сенниците, щорите и хладината на нощта нямат нужда от електрическа енергия.

НЕ НАГЛАСЯВАЙ ХЛАДИЛНИКА НА НАЙ-СТУДЕНИЯ РЕЖИМ!

Не нагласявай хладилника на най-студения режим и не прибирай горещи и топли храни в него.

НЕДЕЙ ДА СИ СУШИШ ЧЕСТО КОСАТА СЪС СЕШОАР!

Недей да си сушиш всеки път косата със сешоар, освен когато навън е зима и трябва да излезеш веднага! Не само, че ще спестиш енергия, но с времето сешоарът изсушава косата и ще трябва да инвестираш в балсами и маски за коса, за да я възстановиш!

НЕ ОСТАВЯЙ ПРАЗЕН БАГАЖНИК НА ПОКРИВА НА АВТОМОБИЛА!

Разходът на гориво се увеличава с багажник, кутия, или какъвто и да е предмет върху, отстрани или зад колата.

ВЗЕМИ СИ ЧАША ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА И Я ИЗПОЛЗВАЙ ЧЕСТО.

В дългосрочен план и ограничавайки количеството вода и препарат за измиването на твоята чаша за многократна употреба, помагаш за опазване на околната среда.

ПАЗАРУВАЙ РАЗУМНО!

Не попадай в капана на консуматорството! Направи си списък за пазаруване и купувай само каквото е необходимо и то в малки количества.

НЕ ШОФИРАЙ САМ ДО РАБОТАТА СИ!

Разбери кои от колегите ти живеят наблизо и се редувайте да шофирате до работата ви. Така ще намалите замърсяването на околната среда, ще спестите средства, а и ще имате компания по пътя.

ПЕСТИ ЕНЕРГИЯ, ПЕСТИ ПАРИ!

Замени крушките с нажежаема жичка с флуоресцентни или светодиодни.

ПЛАЩАЙ СМЕТКИТЕ СИ ПО ИНТЕРНЕТ!

Намали хартиения разход, както и енергията, използвана за транспортиране на хартиените фактури.